desprenuci.ro,

Est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutati consuetudium.
Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula
quarta decima et quinta decima.

Fistic

February 8, 2012

Fiind originar din zona Orientului Mijlociu, fisticul are o istorie îndelungată şi interesantă, fiind menţionat chiar şi în Biblie alături de migdale. Descoperiri arheologice recente în Asia au dovedit că oamenii consumau fistic cu aproape 7.000 de ani înainte de Hristos. Se spune că fisticul era cultivat chiar şi în celebrele grădini suspendate ale Babilonului, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.

În perioada medievală, arabii care s-au stabilit în sudul Italiei şi al Spaniei au adus pe continentul European mult preţuitele fructe uscate. Fisticul s-a adaptat climatului Mediteranean, în special cel cultivat în Italia devenind extrem de preţuit pentru calitatea sa. Aceste fructe uscate au un rol important în cultura culinară a zonelor unde sunt cultivate, stând la baza unor deserturi emblematice precum baclava, nuga sau rahatul turcesc.

Încă din timpurile biblice fisticul mărunţit era adăugat la budinci, compoturi sau creme, iar pudra de fistic dădea consistenţă şi aromă sosurilor. În zilele noastre, fisticul este apreciat ca şi gustare în multe părţi ale lumii, precum şi ca ingredient în anumite preparate tradiţionale, în special în bucătăria orientală. Arborele de fistic are şi el o utilitate deosebită, el generând o raşină din care se obţine terebentină, o substanţă folosită în industria vopselurilor şi cea medicală.

Lemnul acestui arbore este şi el preţuit de către producătorii de mobilă, fiind un lemn de esentă tare. Perioada în care fisticul ajunge la maturitate variază între 5 şi 8 ani, arborii având o sensibilitate ridicată la condiţiile meteo extreme, însă dacă mediul este prielnic, aceştia pot trăi chiar şi sute de ani. Sezonul de recoltare a fisticului este la finalul verii sau începutul toamnei, atunci când frunzele ce acoperă coaja fisticului s-au desprins.

Arborii sunt scuturaţi, fisticul fiind colectat şi procesat prin spalare şi uscare, ceea ce duce la deschiderea cojilor şi expunerea miezului. Ulterior acesta este prăjit şi sărat, gata pentru a fi consumat de către iubitorii acestei delicatese. Ca aliment, fisticul este foarte bogat în substanţe benefice organismului, în special fitosteroli, cunoscuţi pentru rolul lor în reducerea nivelului de colesterol din sange şi în combaterea unor forme de cancer. Fisticul, ca şi alte fructe uscate, este bogat în grăsimi nesăturate, bune pentru organism, fiind o sursă concentrată de energie şi având un rol important în absorbţia unor vitamine precum vitamina A, E, D şi K.

Flickr Tag Error: Call to display tag query 'pistachio+food' failed.

Error state follows:

  • stat: fail
  • code: 95
  • message: SSL is required
desprenuci.ro

Copyright © 2019 desprenuci.ro Toate drepturile rezervate.

contact

Ne puteti scrie la desprenuci arond gmail punct com.